Sépiové cestoviny s plodmi mora

Možno som to spomenula, možno ešte nie, ale ja milujem ryby a všetky morské potvorky. Robievam si ich dosť často a aj preto mi záleží na tom aby naše jazerá, moria a oceány boli čisté. Recept je úplne jednoduchý a samozrejme môžete si ho pozmeniť ako chcete :) Dám vám sem aj tip, ako pripraviť cestoviny aj so sépiovým atramentom.

Suroviny na sépiové cestoviny:

  • 250 g sépiových cestovín 
  • 8 strúčikov cesnaku
  • šťava z polky väčšieho citróna
  • za hrsť petržlenovej vňatky
  • 3 PL olivového oleja
  • 200 g morských plodov
  • 4 ks krabích tyčiniek 
  • štipka soli
  • oregano
  • štipka rozmarínu

Postup pri varené sépiových cestovín s plodmi mora:

Pokrájajte si cesnak na plátky a rozpáľte si olej v hlbokej panvici. Opečte si cesnak do zlatista a potom pridajte koreniny, morské plody, krabie tyčinky a mierne a krátko opečte aby ste ich nemali gumené. Medzitým si uvarte cestoviny a sceďte. Keď máte opečené plody s cesnakom, pridajte citrónovú šťavu a vypnite platňu. Na záver dajte do panvice uvarené cestoviny a na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešajte a môžete servírovať.

Postup pri varení cestovín so sépiovým atramentom:

Ak ste nezohnali sépiové cestoviny alebo chcete výraznejšiu chuť sépie (mora), tak je možné zohnať atrament zo sépie. Predávajú ho v malých vrecúškach (vtedy berte 2 ks) aj v téglikoch či väčších gastro baleniach. 

Vyberte si akékoľvek cestoviny a dajte ich variť podľa návodu. Vo woku si opečte cesnak do zlatista a potom pridajte koreniny, morské plody, krabie tyčinky a mierne a krátko opečte aby ste ich nemali gumené. Keď sú hotové plody mora dajte za 1 polievkovú lyžicu atramentu na pripravené plody. Ak sa vám zdá málo atramentu, pridajte. Ja dávam aj 3. Poriadne zamiešajte a vypnite sporák. Teraz vložte do panvice cestoviny a všetko vymiešajte. Máte hotovo :)

TIP: Ak ste neminuli všetok atrament, nevyhadzujte ho. Dá sa skladovať v mrazničke. Stačí ak bude v nejakej nádobe a navrch prilejete olivový olej. Takto vám vydrží atrament veľmi dlho. Vždy keď bude treba iba trocha atramentu, odoberte lyžicou a opäť dajte na vrch olivový olej.

Prajem dobrú chuť :) 

Danka