Sépiové cestoviny s plodmi mora

Možno som to spomenula, možno ešte nie, ale ja milujem ryby a všetky morské potvorky. Robievam si ich dosť často a aj preto mi záleží na tom aby naše jazerá, moria a oceány boli čisté. Recept je úplne jednoduchý a samozrejme môžete si ho pozmeniť ako chcete :) Dám vám sem aj tip, ako pripraviť cestoviny aj so sépiovým atramentom.
Suroviny na sépiové cestoviny:
- 250 g sépiových cestovín
- 8 strúčikov cesnaku
- šťava z polky väčšieho citróna
- za hrsť petržlenovej vňatky
- 3 PL olivového oleja
- 200 g morských plodov
- 4 ks krabích tyčiniek
- štipka soli
- oregano
- štipka rozmarínu
Postup pri varené sépiových cestovín s plodmi mora:
Pokrájajte si cesnak na plátky a rozpáľte si olej v hlbokej panvici. Opečte si cesnak do zlatista a potom pridajte koreniny, morské plody, krabie tyčinky a mierne a krátko opečte aby ste ich nemali gumené. Medzitým si uvarte cestoviny a sceďte. Keď máte opečené plody s cesnakom, pridajte citrónovú šťavu a vypnite platňu. Na záver dajte do panvice uvarené cestoviny a na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešajte a môžete servírovať.
Postup pri varení cestovín so sépiovým atramentom:
Ak ste nezohnali sépiové cestoviny alebo chcete výraznejšiu chuť sépie (mora), tak je možné zohnať atrament zo sépie. Predávajú ho v malých vrecúškach (vtedy berte 2 ks) aj v téglikoch či väčších gastro baleniach.
Vyberte si akékoľvek cestoviny a dajte ich variť podľa návodu. Vo woku si opečte cesnak do zlatista a potom pridajte koreniny, morské plody, krabie tyčinky a mierne a krátko opečte aby ste ich nemali gumené. Keď sú hotové plody mora dajte za 1 polievkovú lyžicu atramentu na pripravené plody. Ak sa vám zdá málo atramentu, pridajte. Ja dávam aj 3. Poriadne zamiešajte a vypnite sporák. Teraz vložte do panvice cestoviny a všetko vymiešajte. Máte hotovo :)
TIP: Ak ste neminuli všetok atrament, nevyhadzujte ho. Dá sa skladovať v mrazničke. Stačí ak bude v nejakej nádobe a navrch prilejete olivový olej. Takto vám vydrží atrament veľmi dlho. Vždy keď bude treba iba trocha atramentu, odoberte lyžicou a opäť dajte na vrch olivový olej.
Prajem dobrú chuť :)
Danka