Plnený chlieb alias Slovenské fondue Stana Dančiaka
Aj ja patrím medzi tých, ktorí sledovali reláciu Varím Varíš Varíme a raz tam bol na návšteve Stanislav Dančiak. Myslím, že týmto receptom zaujal mnoho domácností. Toto mňamkové jedlo robievam dodnes a nikdy ma nenapadlo ho nafotiť a dať recept. Veľakrát, keď spomeniem totiž túto pochúťku, mnohí sa začnú pýtať na recept.
Mnoho z vás si tento recept pomenilo a určite stojí za vyskúšanie prihodiť doň aj niečo iné. Ja vám ponúkam základnú verziu a robím ju dodnes, pretože mi najviac chutí :)
Na tento recept ide bežne okrúhly chlieb, ale stane sa, že ho nezoženiem a kupujem oválny, vtedy treba rátať s väčším množstvom ingrediencíí. Už sa stalo, že aj okrúhly chleba som kúpila väčší a musela som dorábať vnútro. Teraz vám ponúkam množstvo surovín na väčší okrúhly alebo oválny chlieb, aby ste vedeli koľko toho treba, prípadne si trošku odrátate.
Suroviny:
- jeden okrúhly chlieb, a ak nezoženiete, tak oválny chlieb
- 1x 375g pochúťková kyslá smotana ( to je ten veľký téglik)
- 2x balenie taveného trojuholníkového syra Lunex
- 1x červená paprika (kupujem okrúhlu)
- 1x zelená paprika (kupujem okrúhlu)
- cca 850g oravskej slaniny
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Nakrájajte oravskú slaninu na menšie kúsky a opečte. Medzitým, ako sa bude slanina opekať, dajte si do misy trojuholníky syra, smotanu čierne korenie a soľ. Dobre ich vymiešajte, aby sa prepojil syr so smotanou. Nadrobno nakrájajte papriky a pridajte do smotany so syrom. Keď je slaninka opečená, dajte ju do sitka, aby vychladla a odtiekla masť. Zatiaľ odkrojte vrch chleba, aby vám vzniklo veko a dajte ho na bok. Potom vydlabte vnútro chleba a jednotlivé odtrhnuté kúsky pomačkajte. Dlabance dajte na plech a potrite masťou zo slaninky. Chlieb dajte na plech, medzi dlabance. Vychladnutú slaninku pridajte do zarobenej zmesy a riadne zmiešajte. Následne celú zmes vylejte do chleba. Chlieb zakryte vrchným vekom, ktoré ste si odrezali. Potrite chlieb masťou zo slaniny. Plech s chlebom aj dlabancami dajte do rúry vyhriatej na cca 180°C a pečte asi 30 minút.
U nás sa odjakživa dá plech rovno na stôl a potom nastane doslova obžerstvo :D
Je to dosť sýte jedlo a ťažké, tak ja ho robievam na obed.
Prajem dobrú chuť :)
Danka