Melanzane alla parmigiana v zdravej veržn

Musíte uznať, horšieho fotografa jedla len ťažko nájdete, no aj snaha sa cení, aspoň u mňa :D Aj tak je najdôležitejšia chuť a Melanzane počas leta sú dokonalou voľbou ľahkého a zdravého jedla. Recept rozpíšem po krokoch, pretože nepatrí k zrovna rýchlym, čo sa týka prípravy.

Originálne talianske Melanzane alla parmigiana sa robia o trošku inak, teda baklažán sa vysmáža. Nakoľko som za zdravší režim varenia, v tomto prípade budeme baklažán opekať alebo grilovať.

Suroviny:

  • cca 4 stredne veľké baklažány
  • cca 1,5 l paradajkového pretlaku (passata di pomodoro)
  • 4x mozzarella
  • 3 malé cibule
  • bazalka
  • parmezán
  • olivový olej
  • soľ

Určite si vyberte keramickú zapekaciu misu cca 35x20cm alebo tak nejak. Ak je väčšia, tak kľudne vezmite o baklažán viac, o niečo viac passaty a budete mať viac vrstiev.

Postup:

1. Vezmite baklažán a nakrájajte pozdĺžne na tenké asi 1,5cm plátky. Poukladajte ho na plech a osoľte z každej strany. Baklažán necháme 30 minút odležať, nech pustí šťavu.

IMG_20210502_120051

Nakrájaný baklažán
 
2. Zatiaľ si najemno nakrájajte cibuľku, dajte do woku a opečte do sklovita.

 

3. K opečenej cibuľke pridajte paradajkový pretlak, za hrsť potrhaných lístkov čerstvej bazalky a trošku soli. Povarte celú zmes cca 20-30 minút na miernom ohni. Po okrajoch budete vidieť vodu, ktorá by sa mala odpariť z omáčky a tým trochu zhustnúť. Potom omáčku odstavte.

4. Ideme sa venovať baklažánu. Vezmite kuchynské papierové utierky a prejdite nimi každý jeden plát baklažánu z každej strany. Tak sa zbavíte horkej chute baklažánu a odporúčam to robiť pri každom baklažánovom recepte. Potom vám bude úplne inak chutiť.

5. Ja baklažán opekám v rúre a to tak, že si na plech dám papier na pečenie, vyhrejem rúru na 200°C a poukladám naň plátky. Tie potriem olivovým olejom a pečiem. Bežne baklažán rád pije olej a toto je najzdravší spôsob prípravy. Baklažán chytí takú mierne opálenú farbu. Počas pečenia ho raz otáčam a opäť natriem. Takto opečiem postupne všetky plátky. Je tu možnosť ho dať aj na gril a takto si pripraviť plátky.

6. Zatiaľ, čo sa opeká baklažán nakrájajte si buchtičky mozzariel na plátky, postrúhajte parmezán a potrhajte lístky čerstvej bazalky.

7. Ak máte všetko pripravené ideme vrstviť. Vezmite zapekaciu misu a na spodok dajte trochu z omáčky. Vrstvite v nasledovnom poradí:

  • po celom spodku misy rozložte opečené baklažánové plátky
  • dajte na ne zopár plátkov mozzarelly
  • pár lístkov bazalky
  • posypte postrúhaným parmezánom
  • a zakryte omáčkou

Takto vrstvite až po povrch s tým, že posledná vrstva nech je len samotná omáčka.

IMG_20210502_123546

8. Keď máte melanzane navrstvené, tak si zohrejte rúru na 180°C a nechajte piecť ešte 20 minút.

 

Po opečení môžete servírovať. Milovníci syrov si môžu ešte povrch posypať parmezánom.  Keď ho naservírujete nie je to moc fotogienické jedlo, ale je ozaj veľmi chutné a verím, že vám bude chutiť aj táto moja upravená veržn.

Prajem dobrú chuť :)

Autor: Dana Kocsisová