Japonská polievka Nabemono
Prvýkrát som ochutnala túto polievku v Osake v Japonsku a bola tak dobrá, že som začala pátrať, čo som to za polievku vlastne jedla. Musela som sa ju naučiť robiť, lebo je podľa mňa veľmi zdravá a fakt chutná.
Poďme k receptu :)
Nabemono polievok je strašne veľa druhov a môžete do nej dať čokoľvek a doladiť si ju podľa svojej chute.
Suroviny:
- 1/2 Póru
- Pár listov čínskej kapusty (BOK CHOI alebo PAK CHOI)
- 200 g Mungo klíčkov
- 250 g Mäsa - podľa výberu
- 100 g Tofu
- 2 PL Červenej organickej Miso pasty - môžete použiť aj inú
- 1 Chilli papričku
- Voda do woku
- Soľ, korenie, sójová omáčka na dochutenie
Postup
Dajte do woku vodu, prípadne môžete dať aj vývar a nechajte zovrieť. Medzitým si mäso nakrájajte na tenučké plátky, aby sa vám rýchlo uvarilo. Keď voda zovrie, dajte mäso do vnútra a nechajte variť. Počas varenia si pozbierajte penu z povrchu, tak ako pri bežnom varení mäsovej polievky. Nakrájajte si tofu na malé kocky, listy kapusty na také hrubé cca 5 cm slíže a pór na krúžky, prípadne listy na pruhy. Pokrájajte chilli papričku, toľko koľko znesiete. Keď vidíte, že mäso je uvarené, pridajte do polievky všetky ostatné suroviny a povarte cca 15 minút. Potom vezmite veľkú naberačku a dajte ju do woku tak aby ste mali v nej šťavu z polievky. V naberačke postupne rozpustite dve lyžice miso pasty. Obmieňajte si postupne šťavu z woku a vylievajte tú zarobenú späť do woku. Nechajte ešte povariť a dochuťte polievku soľou, korením, sójovou omáčkou, prípadne ak vám je slabá, pridajte z miso pasty.
Ak chcete zaexperimentovať, tak viete kúpiť už hotovú polievku v sáčku, ale upozorňujem, že má milión karbohydrátov.
Polievku môžu papať aj diabetici.
Nebojte sa pohrať so surovinami a tak vyšperkovať polievku podľa svojej chuti.
Dobrú chuť :)
V Osake