Gaštanový koláč s višňami
Na úvod sa chcem ospravedlniť za foto, ale polepším sa a najbližšie, keď ho budem robiť, tak ho odfotím tak, aby bol oku lahodiaci. No určite to nič nemení na chuti, lebo je fakt famózny.
Suroviny:
- zavárané višne
- 500g gaštanového pyré
- 6 vajec
- cukor podľa chuti
- štipka škorice
- štipka soli
- cca 100 ml smotany na šľahanie
Ak máte už osladené gaštanové pyré, tak cukor neodporúčam.
Postup:
Vyberte si višne do sitka a nechajte odkvapkať. Predhrejte si rúru na 180°C. Medzitým si vezmite dve misky a do nich oddeľte bielka od žĺtok. Do bielok pridajte štipku soli a vyšľahajte do snehu. Do žĺtok dajte cukor, škoricu, nadrobené pyré a zmes vyšľahajte do peny. Keď je zmes vyšľahaná pridajte do nej postupne sneh z bielok a pomaly premiešavajte, aby sa vám vytvorilo jemné cesto. Vezmite si plech alebo klasickú tortovú formu a vymastite ju maslom. Ja to robím tak, že na spodok si dávam papier na pečenie a kraje potriem maslom. Vlejte do formy cesto a pridajte višne. Neodporúčam príliš veľa, aby vám pekne koláč narástol a nebol moc mokrý. Dajte formu do rúry a pečte cca 25-35 minút. Keď je koláč upečený nechajte ho vychladnúť a medzitým si vyšľahajte smotanu a pridajte do nej aj trochu šťavy z višní. Smotana vám krásne zružovie a dodá smotane chuť. Keď bude koláč studený, navrch natrite smotanu a nadekorujte si podľa vlastnej fantázie višne, prípadne nastrúhajte tmavú čokoládu. Koláč uchovávajte v chladničke až do poslednej omrvinky.
Prajem dobrú chuť :)
Danka