Feniklové cestoviny
Nikdy som nemala nejaký vzťah k feniklu a v minulosti, keď som ochutnala niečo s feniklom, tak to bolo horké a nechutilo mi to. Tak som si ho zafixovala vo svojej hlavičke a feniklu sa vyhýbala. Avšak partner mi ukázal, že fenikel je úžasná zelenina a strašne som si ho obľúbila práve skrz tieto cestoviny.
Je to svieže jedlo, ktoré si obľúbite vo všetkých ročných obdobiach.
Recept je z kuchárskej knihy a my sme si ho ako vždy trochu upravili, čo budete vidieť priamo v recepte.
Suroviny:
- 10 PL extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ks veľkých feniklov alebo 4 ks menších feniklov
- šťava z 2 citrónov
- postrúhaná kôra z dvoch citrónov
- soľ
- 50 g chlebovej strúhanky
- 1 ks chilli papričky
- 500 g cestovín
- 60 g pecorino syr
My máme veľmi radi cesnak tak dávame až 4 strúčiky a pikantné, tak dávame 2 chilli papričky. Cestoviny by mali ísť podľa originálu orecchiette, ale my sme ich nezohnali, tak sme urobili rigatoni. Určite nedávajte špagety alebo bucatini, aby z nich tie suroviny neskĺzli.
Postup
Rozpáľte si vo veľkej hlbokej panvici olivový olej a dajte doň na plátky nakrájaný cesnak a nakrájanú chilli papričku. Opečte cesnak do sklovita. Pokrájajte si celé fenikle na menšie kúsky cca 5 x 5cm, pridajte do panvice a opekajte tak 5-7 minút alebo pokým nie je mäkkší a mierne zlatistý. Medzitým si jemno opečte strúhanku na cca 4 PL olivového oleja a dajte variť cestoviny v osolenej vode v pomere 4 l vody na 4 PL soli. Keď je fenikel opečený, tak rovnomerne rozlejte citrónovú šťavu, rozsypte postrúhanú kôru citróna, osoľte a premiešajte všetky suroviny v panvici. Na záver pridajte cestoviny, potom opečenú strúhanku a nastrúhaný pecorino syr. Všetko premiešajte a trochu postruhaného syru posypte na vrch.
Strúhanka nepatrí medzi najzdravšie jedlá a moc jej teda nemusím. Vyskúšali sme cestoviny so strúhankou a aj bez nej, Tá strúhanka je tam dobrá, fakt dobrá a dodá takú chrumkavosť celému pokrmu.
- Recept je z knihy gennaro´s Italian Home Cooking
Prajem dobrú chuť :)
Danka